Politieke voorkeur

Is zelfreflectie soms een rechts woord?


Toen Mark Rutte de onderhandelingen aanging met Paars-plus, was de kritiek van de VVD-kiezer niet van de lucht. Wat werd er op hem gescholden. Rutte was links, Rutte deed aan kiezersbedrog, Rutte was de weg kwijt, kortom Rutte was in de ogen van de VVD-kiezer met iets heel verkeerds bezig. Niet links kreeg kritiek op dat moment, nee, we begrepen best dat links Paars-plus wilde, maar dat Rutte dat zou willen, was ondenkbaar. Het ontaarde gelukkig in een zucht van verlichting omdat Rutte uiteindelijk zijn standpunten niet in de uitverkoop deed en Paars-plus dus mislukte. De kritiek op Rutte bleek ongegrond en men was weer tevreden.

Waarom nu weer de herhaling van dat oude verhaal? Omdat ik het bij links zo anders zie gaan. Cohen blokkeert een kabinet tussen VVD-CDA-PvdA, de tweede keus van Rutte, en stuurt Rutte naar Verhagen en Wilders om onderling maar eens goed te gaan praten. Dat deden ze, en het resultaat is hoogstwaarschijnlijk een daadwerkelijk aantredend minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV.

Horen we nu de linkse achterban kritiek leveren op Cohen? Horen we hun zeggen, wat stom van Cohen dat hij niet de moeite nam om Rutte wat meer tegemoet te komen? Wat stom van Cohen dat hij al van te voren afwijzend was naar
dat middenkabinet. Wat suf dat hij zich zo star heeft opgesteld en wat nog suffer dat hij Rutte linea recta in de armen van Wilders duwde.

Niets, maar dan ook echt helemaal niets van dat al. Geen enkel kritisch woord, geen geringste vorm van toegeven dat Cohen niet zo handig gehandeld heeft. Nergens kritiek op het draaien achteraf, en het ontkennen van zijn niet mogelijk maken van een kabinet met Rutte.

Nee, in plaats daarvan werd er gewezen naar rechts, werd de afschuw uitgesproken naar het CDA en de VVD dat men met de PVV wilde samenwerken. Alles is de schuld van rechts in de ogen van links en nooit treft links enige blaam.

Art. 1 rechts doet het altijd fout.

Art. 2 indien links fouten maakt, treedt artikel 1 in werking.


Zelfreflectie is dus een rechts woord gebleken.

Auteur: Liberale Media op 01:00. Tags: , , . Volg deze reacties via RSS 2.0

3 reacties for �Is zelfreflectie soms een rechts woord?�

  1. Whahah.. Meesterlijk die art. onderaar.

    Een ding is een feit, hieraan weten ze zich heel goed te houden.

    En als je bij een formatie al niet zelfkritisch kunt zijn, wat is er dan in vredesnaam te verwachten zodra er wél een links kabinet zou komen.

    Dan continu de schuld bij de oppositie leggen?

    Nee, het wordt hoog tijd dat Links eens leert om zelfkritiek te geven, en sterker nog ernaar te handelen.

    Cohen moet voor een dergelijke actie op het matje geroepen worden, door partijleiding of achterban. Uitleg gaan geven waarom gekozen voor deze aanpak. Antwoord onvoldoende? Tijd voor vervanging!

    Weer een van de redenen om Cda VVD - Pvv coalitie te steunen.!

  2. Barbara

    Helemaal eens.
    Kijk ook naar de grote dossiers: immigratie/integratie, onderwijs, sociale zekerheid/rechtvaardigheid, mobiliteit, milieuhoax, etc. Hier en daar was een spiegel toch wel wenselijk.
    Maar Links leeft in een zelfreflectievacuüm. En door de ongepaste (en onterechte) claim op moreel fatsoen en gelijk, komen ze altijd weer bij artikel 1 uit.

  3. Ik vind mij hier helemaal in. Ooit was er een tijd dat ik voor linkse politici respect kon opbrengen. Mensen als Wouter Bos en Job Cohen maken dat heden ten dage wel erg moeilijk voor mij.

Leave comment

Laatste opinies

Laatste reacties

Auteurs