Politieke voorkeur

De Islam is een religie én een ideologie


In een artikel in Trouw stelt arabist, theoloog en CDA-lid Matthijs Kronemeijer dat de Islam géén ideologie is. Het lukt hem mijns inziens niet dit in het artikel voldoende te onderbouwen.

Het CDA kon niet met de PVV samen een regering vormen, omdat het CDA zich niet kon vinden in het standpunt van de PVV over de Islam. De PVV stelt namelijk dat de Islam geen religie is maar een ideologie. Aangezien het CDA de islam uiteraard erkend als zijnde een religie, botsen hier de meningen.

Die botsing van meningen is terecht, natuurlijk is de Islam een religie, daar kan geen twijfel over bestaan. Maar dat naast religie de Islam ook een ideologie is, is ook niet onderbouwd tegen te spreken.

Wat is nu precies een ideologie. Er zijn meerdere definities van te vinden. Elke definitie is uiteindelijk van toepassing op de Islam.

Wiki definieert een ideologie op de volgende manier: Onder ideologie verstaan we het geheel van ideeën over de mens, menselijke relaties en de inrichting van de samenleving.

Indien dus onder het mom van een religie, een verspreiden, soms met geweld, van ideeën plaatsvindt over hoe de maatschappij zou moeten worden ingericht, compleet met sharia om niet naleven strafbaar te stellen, kan men dus spreken van een ideologie.

Religie, en dit geldt niet perse uitsluitend voor de Islam, is dus een bijzondere vorm van
ideologie, namelijk een ideologie met een godsbeeld.

Onder ideologie wordt ook nog verstaan: een reeks van ideeën, doctrines, mythen of symbolen van een sociale beweging, instelling, klasse of groep die verklaart hoe de maatschappij zou moeten werken.

Indien je met deze uitgangspunten naar een religie als de Islam kijkt, dan kan ik niet onderbouwd krijgen waarom de Islam geen ideologie zou zijn.

Er zijn ook moslims die hun religie zien als tevens een ideologie. En ze hebben daar gewoon gelijk in.

Wilders maakt een grote fout door te stellen dat de Islam geen religie is maar een ideologie. De Islam is wel degelijk ook een religie, net als het Christendom of het Jodendom dat zijn. Maar tegelijkertijd is het een ideologie. De stelling dat de Islam geen ideologie is, is eenvoudig niet te verdedigen. Kronemeijer maakt dezelfde fout, maar andersom, door te stellen dat de Islam alleen een religie is en geen ideologie. Het één sluit het ander namelijk helemaal niet uit.

Dus waar CDA en PVV mijns inziens botsen is niet de karakterisering van de Islam als ideologie, maar het ontkennen dat de Islam een religie is. Want dat de Islam geen religie zou zijn, is ook op geen enkele manier te onderbouwen en eenvoudig niet juist.

Ik heb mij in dit artikel beperkt tot het noemen van het CDA als afwijzende partij van de denkbeelden van Wilders, omdat de VVD hier in tegenstelling tot het CDA geen specifieke uitspraken over heeft gedaan toen regeringsdeelname aan de orde was. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de bezwaren niet net zo goed voor de VVD kunnen gelden.

Auteur: Liberale Media op 09:00. Tags: , . Volg deze reacties via RSS 2.0

2 reacties for �De Islam is een religie én een ideologie�

  1. De regelgeving van de Islam gaat veel te ver om alleen als een religie gezien te worden.
    Deze heeft invloed op elk aspect van het leven, en wel in zulke mate dat het aanhangen van de godsdienst nog maar slechts een kleine, weinig beduidende factor speelt.

    Een goed stuk weer, goed werk.

  2. Ik heb dus gemeend dat het CDA, verwoord door Verhagen, vooral bezwaar maakte omdat Wilders de Islam geen religie noemde. Maar nu is gebleken dat Verhagen de Islam niet ziet als religie en ideologie. En dit is dus foutief gedacht van Verhagen en het CDA, want de Islam is, net als elke andere religie trouwens, naast religie wel degelijk ook een ideologie. Het is erg vreemd dat het CDA dus kennelijk niet weet wat de kenmerken van een ideologie zijn. Want waren ze hier op de hoogte van dan zouden ze niet anders kunnen dan erkennen dat een religie altijd tevens een ideologie is.

Leave comment

Laatste opinies

Laatste reacties

Auteurs