Politieke voorkeur

Gebrek aan financiële kennis is gevaarlijk

Uit onderzoek van verzekeringsmaatschappij Cardif, onderdeel van de Franse bank BNP Parisbas, is gebleken dat de financiële kennis van de gemiddelde Nederlander te wensen over laat.

Voorafgaand aan de test moesten de deelnemers aangeven of zij zelf vonden dat zij een goede financiële kennis hadden. Maar liefst 40% gaf dat aan. De uitkomst van het onderzoek laat zien dat slechts 13% een 'goed' scoorde. Waarmee is aangetoond dat de consument zijn eigen kennis overschat.

Een uitstekende kans lijkt mij voor de financiële tussenpersoon
om aan consumenten duidelijk te maken dat zijn financiële advies een meerwaarde vormt. Sterker nog, dat zijn financiële advies onontbeerlijk is. Immers, als je een hypotheek afsluit, of in een belegging stapt, dan doe je dat gewoonlijk voor langere tijd. Er wordt dus langere tijd 'iets' met jouw geld gedaan. En je hoopt na afloop een vooraf gepland resultaat te hebben gemaakt met jouw geld.
Niet slim dus om dat onvoorbereid en ondoordacht doen.

Ik zou er voor willen pleiten dat ook de AFM, de waakhond van financieel Nederland, de uitkomst van dit onderzoek aangrijpt om consumenten actief te adviseren om zich goed te laten voorlichten. Niet direct zelf gemakkelijk via het internet een hypotheek afsluiten, maar je goed laten voorlichten door een (onafhankelijk) adviseur.
De consument moet dan echter wel bereid zijn om te betalen voor dit advies. Hetzij via een factuur van de adviseur, gericht aan de consument. Hetzij via een provisieregeling die de adviseur met de aanbieder overeenkomt.
Immers, goed advies zal het geld zeker waard zijn.

Auteur: Liberale Media op 04:34. Tags: , , . Volg deze reacties via RSS 2.0

2 reacties for �Gebrek aan financiële kennis is gevaarlijk�

  1. Het goede advies wordt vooral ondergesneeuwd door de druk op de financieel adviseur, van bijvoorbeeld banken, targets te moeten halen. In het verleden kon een adviseur zich dus voornamelijk richten op het geven van zo goed mogelijk advies en was het halen van targets geen item. Ik denk dat het moeten scoren omdat je er anders op afgerekend wordt, de kwaliteit van het advies heeft ondermijnd. Onafhankelijkheid van je adviseur is dus van groot belang. Hoewel die onafhankelijkheid soms wel wat dubieus is.

  2. Hoe weet je of het advies deugt? Je moet dan eerst de studie van de adviseur hebben gevolgd, lijkt me. Maar dan heb je die adviseur dus niet meer nodig...

Leave comment

Laatste opinies

Laatste reacties

Auteurs