Top 1000
1.000, duizend. Duizend CDA'ers zijn tegen Gedoog-1. Nu heb ik geen idee hoeveel leden het CDA heeft. En ook het CDA zelf doet er weinig tot niets mee blijkt uit de woorden van Henk Bleekers:
het CDA is niet verdeeld over de kwestie of er geregeerd moet worden met de PVV van Geert Wilders.Wel is er volgens diezelfde Bleekers volop discussie, maar dat mag men niet verwarren met verdeeldheid. Volgens cijfers van het CDA is 79% van de partij voor Gedoog-1 en daar zit hem dus de kneep. Eén vijfde van het CDA is dus tegen. Dat vertaalt zich zich dus ook in het aantal zetel van het CDA. Dat zijn er 21. Vier van die zetels zijn dus potentieel dissident. De krappe meerderheid van 76 kan dan ieder moment omslaan in een ruime minderheid. Zelfs met de steun van het SGP redt Gedoog-1 het niet. De eerste tijd zal alles koek en ei zijn, maar bij toenemende
maatschappelijke spanningen is het maar de vraag of de potentieel afvallige CDA 2e Kamerleden zich zullen houden aan de fractielijn. Er bestaat een goede kans dat het geweten gaat spreken met alle gevolgen van dien.
Voor Bleekers en Verhagen zal het slagen van Gedoog-1 vallen of staan met de partijdiscipline en een regeerakkoord waarin voldoende sociale zekerheden zijn ingebouwd. Is dat de reden dat Maxime Verhagen de formatiebesprekingen onderbrak om de fractie bij te praten? Volgens mij lopen de spanningen hoog op binnen het CDA. Hoe hoog zullen we snel genoeg weten.
Auteur: Liberale Media
op 12:26.
Tags:
breakingnews,
feature,
formatie,
Liberale Media,
politiek
.
Volg deze reacties via RSS 2.0
De schrijver verwart hier CDA leden met CDA kamerleden. De aanname dat vier van de CDA zetels potentieel dissident zouden zijn, is nogal voorbarig om het maar netjes te zeggen.
Anoniem,
Bedankt voor de redactie en bedankt voor het netjes zeggen. Wanneer een partij een afspiegeling is van het electoraat dan bestaat er een goede kans dat mijn gedachte de juiste is.
Volgens is iedereen dermate politiek-moe dat men het water maar over CDA's akker laat lopen...
Het CDA heeft ruim 67000 leden. En zoals boven al geconstateerd is het aantal van 1000 leden, niet zonder meer op het aantal kamerleden terug te brengen, want ik heb nog geen CDA kamerlid gehoord dat is uitsprak tegen dit gedoogsteunkabinet te zijn. Leden bepalen trouwens de zetels van een partij niet, dat doen de kiezers. En die kiezers hoeven niet eens lid te zijn.
Het kamerzetel bevat bestaat uit ongeveer 65000 stemmen. Dit is variabel. Als er 21 zetels zijn behaald, vertegenwoordigen die zetels dus 21x65000=1365000 kiezers. In de peiligen was het CDA iets gestegen, dus het aantal kiezers stijgt, het aantal zetels zal dus niet verminderen, omdat 1000 leden tegen het gedoogkabinet stemmen.
Carla
Daarom mijn opmerking dat in het begin alles koek en ei zal zijn. Naarmate de maatschappelijke spanning toeneemt zal evenredig de spanning binnen het CDA toenemen.
Als je die 1000 tegenstemmen vergelijkt met de 30.000 tegenstemmen van de VVD achterban tegen Paars-plus kunnen we spreken van een verwaarloosbaar aantal.
"Volgens cijfers van het CDA is 79% van de partij voor Gedoog-1" is te lezen in het artikel. Er zijn 1000 CDA'ers die getekend hebben. Dat is ook een getal maar staat los van de 19% die het niet eens is met Gedoog-1. Zelfs met een minder percentage wordt de roep om de SGP erg groot. Ik kan mij niet voorstellen dat bijvoorbeeld een Mark Rutte hier op wacht. Dan heb ik het nog niet over de PVV die, nog niet getest, wispelturig kan reageren. Natuurlijk zijn het aannames, maar wel aannames met een kans van slagen.
Het gaat niet alleen om aantallen maar vooral om invloed. Opmerkelijk is dat de voorzitter van de CDA vereniging waarvan alle CDA bestuurders (verplicht) lid van zijn, tevens CdK in Overijssel, het volgende schrijft:
... dat partijen (a)actief inhoud geven aan onze rechtsstaat, (b) de fundamentele rechten en vrijheden, de grondrechten, zoals vastgelegd in onze Grondwet en het Europees Verdrag, zullen bevorderen en waarborgen en dat partijen (c) meer in het bijzonder actief invulling zullen geven aan de vrijheid van onderwijs en de vrijheid van godsdienst. Je kunt naar mijn oordeel met geen enkele partij regeren die zich hiermee niet kan verenigen.
Daarmee is de CDA partijdiscipline weg...
Ik verbaas me echt over deze statiskullogica van Frank van Buren. 21% bij het CDA is tegen Bruin-1 dus 4,41 zetels is dan ook tegen Bruin-1. weet je zeker dat het geen vijf zetels zijn. Nooit gehoord van de kloof? CDA-kamerleden hebben er alle belang bij om gewoon Verhagen te steunen als zij een carriere in de partij nastreven, een plek in de regering willen of volgende keer (die kan spoedig zijn) ook hoog op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer willen komen. De moderne politieke partij is een patronage-apparaat om beroepspolitici en bestuurder te werven.
het zal niet voor het eerst zijn dat er tegengesteld gedacht wordt over zaken door de leden en de politieke professionals (zoals fractie en het bestuur).
De aanname dat 20% van de CDA-kamerleden tegen Bruin-1 is omdat 20% van de leden tegen deze coalitie, is te ridicuul voor woorden!
Bozoc,
Ik hoop dat het gedoog experiment slaagt, omdat het een interessante is. Wat ik betoog is dat met een meerderheid van 1, of 3 (Incl. SGP) dat een hele smalle marge is. Afhankelijk van maatschappelijke spanningen is het goed mogelijk dat 1 of meerdere CDA'ers zich afscheiden. Zie Wilders en Verdonk. Het is niet de eerste keer dat zoiets voorkomt. De loyaliteit aan Verhagen is dan van nul en generlei waarde.
@Gerard,
bedankt voor je aanvulling. Goede informatie, bedankt.
Gerard, er gaat dus ook niet geregeerd worden met de PVV, vandaar de gedoogsteunvariant. De PVV geeft dus steun aan bepaalde punten die worden opgenomen in een gedoogakkoord wat onderdeel is van een regeerakkoord. Donner merkte terecht op vanavond bij Knevel en van den Brink, dat partijen altijd al samengewerkt hebben met de PVV, indien het om steun van hun standpunten ging. Als de PVV meestemden met een motie die er door links werd ingediend, hebben ze nooit die steun van de PVV geweigerd. Nu is er niet veel verschil, dan het meestemmen van de PVV met door de regering in het gedoogakkoord afgesproken standpunten. Als men echt niet zou willen samenwerken met een partij als de PVV, dan had men dat dus ook in de Kamer niet moeten doen, en steun van de PVV bij ingediende moties moeten weigeren. Maar dat deed men nooit, men was altijd blij als een motie, door meestemmen van de PVV aangenomen werd. Heel dat gedoe over fundamentele rechten en en vrijheden, als vrijheid van godsdienst, en vrijheid van onderwijs zullen zoals altijd, gewoon door de regering, die namelijk alleen bestaat uit VVD en CDA worden beschermd. Net als altijd het geval is geweest.
Gerard, een meerderheid van 1 is zeker een smalle marge om te regeren maar dat is eerder gebeurd. In 1977 toen Van Agt en Wiegel samenwerkten in een CDA-VVD-kabinet nadat de vorming van een kabinet met Den Uyl mislukte door het gedram van de PvdA.
In de CDA-fractie van toen zaten een aantal loyalisten die liever met den Uyl hadden geregeerd. Daardoor was dit kabinet niet zo slagvaardig in het beteugelen van de overheidsfinanciën. De Minister van Financiën is er zelfs om afgetreden. Dit kabinet steunden ook op slechts 77 zetels, maar zat wel 4 jaar!
@Bozoc
Helemaal eens. Maar dan praat je ook over democratische partijen en niet over een eenzijdige beweging zoals die van Geert Wilders.
Als het hem niet zint kan hij elk kabinetsvoorstel samen met de opppositie torpederen. En dus ook zonder zijn steun het kabinet laten vallen. Lijkt me niet slim van CDA en VVD.
Maar optimist als ik ben; laten we het mogelijke akkoord eerst maar eens afwachten...