Politieke voorkeur

Het wisselgeld van Wilders

Ik vraag me echt af hoe Rutte, Verhagen en Wilders de coalitieonderhandelingen ingaan.

Volgens mij gaan er twee mensen lachend aan tafel zitten. Verhagen met een ingetogen, Calvinistische glimlach. Wilders breeduit lachend, bulderend!

 Wat wil het geval? Verhagen voelt zich de morele winnaar. Hij, die in eerste instantie buiten spel stond omdat zijn CDA een significant verlies heeft geleden tijdens de verkiezingen, zit nu toch maar aan tafel.
En Wilders, die lacht zich suf!
Hij heeft de touwtjes in handen. Mark Draisma schreef daar een mooi artikel over.

Beseffen Rutte en Verhagen dan niet dat er veel, heel veel wisselgeld
betaald moet worden aan Wilders om gedoogsteun voor 'hun' coalitie te verwerven? Wilders zal immers niet met lege handen thuis willen komen bij zijn achterban.

Hier wat punten uit het verkiezingsprogramma van de PVV:
- Geen ontwikkelingshulp. Alleen noodhulp blijft bestaan.
- AOW-leeftijd blijft 65 jaar
- Werken of terug naar het land van herkomst.

Gaan Rutte en Verhagen akkoord met dit wisselgeld van Wilders?

Auteur: Liberale Media op 01:00. Tags: , . Volg deze reacties via RSS 2.0

5 reacties for �Het wisselgeld van Wilders�

  1. Anonymous

    Helemaal eens met Anneke dat de VVD en CDA de komende periode worden gegijzeld door de PVV. Hij is de lachende derde in dit treurspel.

  2. Ik zie het gevaar, hoewel het ook de andere kant op kan slaan. Wilders lijkt nu zo gretig te zijn om deze constructie te laten slagen, dat ik verwacht dat hij meer water bij de wijn wil doen dan Verhagen. Wilders riep al direct na de verkiezingen dat hij best wat van zijn verkiezingsprogramma in wilde leveren voor een rechts kabinet. Het CDA had - terecht - meer de neiging om in zijn schulp terug te kruipen na de grote verkiezingsnederlaag. Wat dat betreft zit het CDA in de comfortabele positie dat ze weinig uit hoeven te leggen aan de kiezer als ze uit de formatie stappen. Een periode wonden likken en zonder al te veel verantwoordelijkheid oppositie voeren is ook zo gek nog niet.

  3. AOW leeftijd heeft Wilders volgens mij 8 uur na de verkiezingsuitslag al laten vallen.

  4. Anoniem, Marko en Jordy. Dank voor jullie reacties.

    Ik ben me wat verder gaan verdiepen in het fenomeen populisme. Meer daarover vanmiddag...

  5. Geen ontwikkelingshulp zal het CDA niet mee akkoord gaan, dat weet Wilders heel goed. AOW-leeftijd was al geen strijdpunt meer dus is niet meer relevant.Werken of terug naar land van herkomst is staatsrechtelijk niet mogelijk. Dus zal Wilders water bij de wijn doen en aanpassing accepteren van deze standpunten naar VVD, CDA normen.
    Dit kan dus worden:
    Ontwikkelingshulp hervormen naar daadwerkelijk effectieve hulp, dus geen water meer naar de zee dragen. De koppeling procenten van BNP loslaten. Immigratie niet meer toestaan voor kansarmen immigranten. En strengere immigratie- en asielbeleid eisen. Verder een strenger veiligheidsbeleid door een adequatere en directere aanpak van criminaliteit.

    Er is de PVV heel veel gelegen aan het omvormen naar een rechtser en strikter beleid, hier zal hij dus zeker aardig wat water bij de wijn willen doen. Het alternatief is immers links, en Wilders doet echt veel liever water bij de wijn zodat er toch een veel strikter en rechtser beleid komt, dan het risico lopen dat links het weer voor het zeggen krijgt. En zijn achterban staat hier volledig achter.

    Je kan veel van Wilders zeggen, maar niet dat hij dom is of dat hij geen notie heeft van hoe het politieke spel gespeeld wordt. Ik denk dat hij m.b.t. dat laatste zeker niet onderschat moet worden. Hij beheerst het politieke spel namelijk als geen ander.

Leave comment

Laatste opinies

Laatste reacties

Auteurs