Politieke voorkeur

Euthanasie mag niet van God



Gisteren bij Knevel en van den Brink was onder anderen Arie Slob te gast. Het ging over euthanasie. De ChristenUnie is tegen euthanasie, en Arie dus ook. Dat is allemaal wel te verklaren natuurlijk vanuit de christelijke achtergrond. Gij zult niet doden. God is dus tegen euthanasie, want daarbij wordt een mens gedood. Nu zal een christen ook niet snel of zelfs helemaal niet kiezen voor euthanasie als zijn leven op zijn einde loopt, dus daar is geen discussie over nodig.
Het gaat dus om atheïsten die zelf ervoor kiezen hun leven, indien dit ondraaglijk wordt, actief te laten beëindigen door euthanasie. Nou prima, zou je zeggen. Het is geen christen, dus hij heeft geen enkele boodschap aan een God waar hij niet in gelooft, hij heeft dus niets te vrezen. Waarom zou hij dan van de ChristenUnie niet mogen kiezen voor euthanasie? Arie Slob had hier eigenlijk helemaal geen afdoend antwoord op. Het enige antwoord dat hij gaf, was dat de SP ook ooit tegen euthanasie was, en dat waren ook geen christenen. Met zo’n antwoord
 kun je natuurlijk helemaal niets, want het geeft nog steeds geen antwoord op de vraag waarom een atheïst niet zou mogen kiezen voor euthanasie. Waarom zou een atheïst, die dus niet in God gelooft en daar dus ook totaal geen rekening mee houdt, geen einde aan zijn leven mogen maken, binnen de mogelijkheden die de wet hem daarvoor biedt. Of zelfs, waarom zou een mens, die daar geheel zelf voor kiest zijn leven op een door hem zelf gekozen moment niet mogen beëindigen, als niet christen.

Het lijkt erop dat Arie Slob hier eenvoudig geen antwoord op weet. Want wat zou hij als christen hier nu op moeten antwoorden. Dat de arts in de hel terecht komt, omdat hij iemand van het leven heeft beroofd? Of dat de patiënt in de hel komt, omdat die zich van het leven heeft laten beroven? Omdat God, in de ogen van een christen natuurlijk, gewoon bestaat, of je nu atheïst bent of niet. Maar kom je als atheïst niet hoe dan ook in de hel dan? Ben je niet hoe dan ook verkeerd bezig door niet in God te geloven, in de ogen van een christen? Wanneer je als atheïst, christen wordt, dan ben je volgens die christen gered. Dus wat voor slechts voegt euthanasie dan precies toe, als je tóch al verloren bent.

Waarom moet ik als atheïst mij gedragen als een christen, omdat de God van die christen euthanasie geen goed idee vindt? Die christen gedraagt zich toch ook niet als een atheïst, omdat die atheïst een God geen goed idee vindt? Ik vind dat ieder individu zelf zou moeten kunnen beschikken over zijn eigen leven. Als christen volgens de waarden waar hij in gelooft en als atheïst volgens de waarden die voor hem belangrijk zijn. De een zou de ander geen standpunt moeten opdringen waar hij niet achter staat. Ieder mens zou zelf moeten kunnen kiezen, de christen met God en volgens zijn God en de atheïst volgens zijn ethiek zonder God.

Overigens is het totaal niet slecht dat er alternatieve geboden worden voor euthanasie, zoals palliatieve sedatie in een hospice waar mensen liefdevol begeleid worden en er soms wordt gekozen door mensen met een euthanasiewens, om dit toch niet te doen. Prima! Maar dan wel uit eigen keuze door de mens zelf, en niet omdat de ChristenUnie dat wil, vanwege God.

Daarnaast kun je ook helemaal niet onderbouwen of God het wel eens is met palliatieve sedatie want ook dan sterven mensen anders dan misschien wel Gods bedoeling was. Dus hoe weet je als christen dat je dan niet net zo verkeerd bezig bent? Gods wegen zijn tenslotte ondoorgrondelijk, zelfs voor een christen.

Auteur: Liberale Media op 09:10. Tags: , , . Volg deze reacties via RSS 2.0

3 reacties for �Euthanasie mag niet van God�

  1. Carla, ik vind dit weer spot-on. Het is ronduit irritant dat veel gelovigen invloed willen uitoefenen op andersmans leven. Hun houding ten opzichte van de koopzondagen is een ander voorbeeld.

  2. Het is inderdaad een enorme contradictie voor christenen voor de doodstraf zijn. Dus je mag geen mens doden die dat zelf graag wil vanwege uitzichtloos lijden, maar je mag wel een mens doden die dat helemaal niet wil, maar omdat je vindt dat die dood moet vanuit een straf idee. Zou God het dan wel eens zijn met de doodstraf? Geldt het gebod, Gij zult niet doden dan ineens niet meer als het doden van mensen je goed uitkomt? Ik blijf altijd grote moeite houden met de gedachtegang van christenen die tegen gewenste euthanasie zijn en tegelijkertijd voor de doodstraf. Het klopt ergens niet.

  3. Patrick Ubags

    En om het nog complexer te maken; vergeet het standpunt tegen abortus niet.
    Vóór straffen met de dood, vóór straffen met het dragen en baren van een ongewenst kind en vóór straffen met een ondraaglijk leven.
    Wat kunnen we dus gevoeglijk constateren: lijden en bovenal anderen laten lijden is de sleutel die je tot een goed christenmens maakt.

    Mits je bent voorbestemd uiteraard.

Leave comment

Laatste opinies

Laatste reacties

Auteurs