Politieke voorkeur

De spruitjeslucht uit de polder

'Apart’, noemde informateur Lubbers de wens van VVD, CDA en PVV om de eerste twee een minderheidskabinet te laten vormen met steun van de laatste. Apart is het zeker. De vraag is of het kan werken.
Zo onvoorstelbaar Nederland. Nederland dat de mond altijd vol heeft van vernieuwing. Dat zo graag wil veranderen, maar eigenlijk vastgeroest zit in de allesoverheersende spruitjeslucht van de jaren '50.  De paniek is alom er worden uitspraken gedaan die hun weerga niet kennen. Godwins zijn gemeengoed. Een tsunami van negativisme heeft de polder die Nederland heet overspoeld en het is geen pretje die ontwikkeling te aanschouwen.

De angst voor vernieuwing zit zo diep dat er alleen wordt gekeken naar problemen. Niet naar de kansen en de mogelijkheden die deze nieuwe coalitievorm biedt. Een politiek xenofobisme heeft zich meester gemaakt over meerdere politieke partijen. Partijen die het hardst roepen democratisch te zijn. Maar wel democratie volgen de regels die zij anderen willen opleggen. Dat is een constatering die geen vreugde oproept. Morgen is het sore losers debat in de Tweede Kamer. Ik ben benieuwd wat deze democratische partijen anderen willen opleggen Nederland democratischer te maken.

Auteur: Liberale Media op 01:00. Tags: , , . Volg deze reacties via RSS 2.0

2 reacties for �De spruitjeslucht uit de polder�

  1. Ik vrees dat die spruitjeslucht zich niet alleen tot de politiek beperkt. Nederland, of Neederland zoals ik het meestal opschrijf, is in zijn geheel een nogal benauwd en navelstaarderig land.

    Om maar een voorbeeld te noemen: de beste popmuziek van het Europese vasteland komt al sinds jaar en dag uit Frankrijk. Daar komen wij met Anouk en Borsato niet eens bij in de buurt. Maar in de Neederlandse cd-winkels kun je op dat gebied nog steeds alleen artiesten als Charles Aznavour en Edith Piaf vinden. Ander voorbeeld: de meest interessante Neederlandse tv-programma's zijn stuk voor stuk gejat van de BBC en de ARD.

  2. 'Een politieke xenofobisme' (politiek), 'het hardtst' (hardst)... Wel even de spelling checken voor je je stukje plaatst. Ook stylistisch geen sterke tekst. Zo is de laatste zin mij een raadsel. Overigens vrees ik dat Paars+ ver weg is.

Leave comment

Laatste opinies

Laatste reacties

Auteurs