Politieke voorkeur

De aanval van links op rechts

Noot van hoofdredacteur Anneke van der Veer: een ingezonden stuk van John Kruisman.


In de hedendaagse politiek schijnt het meer dan normaal te zijn om te draaien, te draaien en nog eens te draaien. Als er dan iets gezegd wordt over het gedrag en de omgang van de linkse partijen of diens achterban, wordt er fel gereageerd. Dan kan soms zelfs behoorlijk hoog oplopen waardoor de sociale kant van links in twijfel komt.

Nu schijnt het normaal te zijn om op dag 1 iets te weigeren en op dag 2 hier niets meer van te weten. Om combinaties tegen te houden en op het moment er een formatie uit dreigt te komen die niet bevalt, alles keihard te ontkennen en dan de schuld proberen te leggen bij de deelnemende partijen aan de actieve formatie. Maar als dit gezegd wordt is dat uit den boze.

Ook het voorstel van Dhr. Roemer laat hierin weer voldoende te vragen over. Voor de functie van Informateur wordt men nog altijd door Hare Majesteit de Koningin gevraagd. Als je als partij het niet eens bent met de eventuele uitkomst, is het toch ronduit belachelijk als je het maar zelf gaat doen. Daarmee komt het politiek stelsel toch echt in geding. Stel je voor dat iedereen nu maar gaat doen wat hen goed lijkt. Dan wordt het toch een chaos. Een genomen voorbeeld uit de vele tweets over dit onderwerp die ik de afgelopen dagen voorbij heb zien komen is: “Roemer die met Halsema en Cohen een eigen regeerakkoord gaat schrijven is net als kinderen die thuis Ajax en Feyenoord gaan spelen.” Hoe goed die kinderen ook spelen... een opname in de daadwerkelijke selectie komt hierbij echt niet dichterbij.

Ook het constante aanvallen van de achterban van links is uitermate onsportief. Op dit moment is er namelijk een trend van het aanvallen van rechts. Dit doordat eigen standpunten niet duidelijk gemaakt worden en links er met name op uit is om een andermans standpunten ononderbouwd
omver te praten. En dan nog niet eens met beargumenteren maar door te schreeuwen en te herhalen en herhalen.
Dit is geen oplossing om mensen ervan te overtuigen dat de andere standpunten ook een waarde hebben.

Afgelopen dagen heb ik meerdere malen geroepen dat ik met plezier inhoudelijk over dingen wil praten. Maar het dom roepen van inhoudsloze leuzen, het uitschelden van extreem rechts, het welkom heten in de tijd van de Tweede Wereldoorlog, het weigeren te luisteren en onafgebroken mopperen en schelden, is niet de oplossing die ervoor zorgt dat men gehoord wordt.
Als fan van de politiek in Nederland, voer ik graag een goed gesprek over standpunten en actuele zaken, maar ik denk dat ik voor velen spreek als ik zeg dat het dan in ieder geval onderbouwd moet worden. Dán is er ook de mogelijkheid om te praten en niet te schreeuwen.

Auteur: Liberale Media op 09:00. Tags: , . Volg deze reacties via RSS 2.0

6 reacties for �De aanval van links op rechts�

  1. Wat heel opvallend was, is dat toen er sprake leek te zijn, dat er een PaarsPlus kabinet zou komen, de VVD achterban dus vooral de aanval opende op de eigen partijleider Rutte. Hem werd kwalijk genomen dat hij leek te overwegen een coalitie aan te gaan met de linkse partijen. Rutte kreeg toen heel wat over zich heen. Dus de felste kritiek werd binnen de partij gevoerd, en niet naar links dat Paarsplus wilde.
    Dat zie je niet bij links, ik heb nog geen een PvdA kiezers zijn pijlen zien richten op de eigen partijleider. Niemand die ook maar een keer durfde te stellen dat Cohen niet slim bezig was, of hem verweet dat hij een middenkabinet blokkeerde zodat rechts vrij spel kreeg zijn eigen coalitie te vormen.
    De VVD staat pal achter hun partijleider, maar is men van mening dat hij iets doet wat niet gewenst is, dan wordt hij niet gespaard.
    Aanhangers van linkse partijen, lijken de schuld van iets nooit bij zichzelf te zoeken, maar zoeken altijd een zondebok buiten de eigen gelederen. Is zelfreflectie misschien een vies rechts woord in de ogen van links?

  2. Ik ruik hier een nieuw artikel, Carla ;-)

    "Is zelfreflectie misschien een vies rechts woord in de ogen van links?"

  3. Ah. Dus omdat mijn politieke meningen vooral aan de linkerkant liggen, ben ik een slaafse volgeling van linkse politici? Zou het misschien niet zo kunnen zijn dat ik op de in mijn ogen minst slechte kandidaat heb gestemd? Omdat er geen goede kandidaten tussen zaten, laat staan een 'beste'? En zou het niet zo kunnen zijn dat ik als linkse rakker kotsmisselijk word van het gekrakeel aan linker- en rechterzijde?

  4. Anonymous

    wijnmaalen :o echt heel slecht... :$ ik schaam me diep

  5. @Stijntsje niet zo zeer dat je een slaafse volgeling bent, meer dat het zuigen en onbeargumenteerd zeiken weinig inhoud heeft en daarmee niet normaal gepraat kan worden.!

    @Carla Wijngaarden ik kijk uit naar je volgend artikel ;)

  6. @John: Ik reageerde meer op Carla dan op jou, omdat ik haar argumentatie wel erg zwart/wit vindt. Ik ben een groot voorstander van een genuanceerde dialoog en ik ben van mening dat partijpolitiek daar geen positieve bijdrage aan levert, omdat je binnen die formule voornamelijk te maken hebt met lieden die willen scoren voor hun eigen achterban. Dat belemmert een serieuze discussie. En naar mijn mening is dat nooit duidelijker geworden dan gedurende de afgelopen twee maanden. Ik vind dat zowel rechts als links zich veel te veel terugtrekken op hun eigen stellingen en het hele gebeuren beschouwen als een spelletje Landjepik. En dat is juist binnen de situatie waarin dit land zich momenteel bevindt een uiterst gevaarlijke houding. De versplintering die na de laatste verkiezingen is ontstaan zou de politiek juist moeten bewegen om onderlinge verschillen te overbruggen en compromissen te sluiten. Maar ik zie het tegendeel gebeuren. De polarisatie is groter dan ooit.

Leave comment

Laatste opinies

Laatste reacties

Auteurs