Politieke voorkeur

Communicatief vaardige vrouwen, mag het?



Op twitter ontstond een discussie over de vrouw als bitch. Wat nu precies met bitch bedoeld werd, daar liepen de meningen enigszins over uiteen. Uiteindelijk werden we, een andere vrouw en ik, het erover eens dat bitch vooral vals betekent.

Maar zien mannen dat ook wel zo? Ik hoor met enige regelmaat mannen vrouwen voor bitch uitmaken als die vrouw gewoon communicatief vaardig is en fel haar mening verdedigt en daarbij geen blad voor de mond neemt. Terwijl er van valsheid helemaal geen sprake is.

Een man die zich op een sarcastische manier uit, of de kunst van de ironie beheerst wordt vaak scherp, duidelijk of humorvol genoemd. Bij een vrouw worden dit soort zaken toch wat minder gewaardeerd., dan is het namelijk vooral vals.

Er zijn aardig wat negatieve benamingen voor een vrouw die zich ad rem en alert opstelt in een discussie. Indien je een man met goed onderbouwde argumenten in een discussie vloert, zonder vals te zijn of sarcastisch, dan krijg je al snel het stempel bitch of grof op je geplakt.

Het is mij ook overkomen, ik werd een aanrader genoemd voor hen die hielden van de wat grovere politieke mening. Grappig. Terwijl ik nooit grof ben, maar mijn mening zo goed mogelijk probeer te onderbouwen als ik het oneens ben met mijn opponent. Ik doe dit op een directe manier, zonder stroop en honing te smeren, maar ook zonder mijn tegenstander in de discussie
uit te schelden. Kortom ik ga de confrontatie bepaald niet uit de weg. Maar indien mannen het niet van je kunnen winnen in een discussie, dan ben je grof. Er wordt nog net niet geschreven dat je een bitch bent, maar je hoort het ze denken.

Hoe komt dat nu eigenlijk, dat vrouwen die zich eigenlijk gedragen zoals veel mannen doen, hier vaak negatief op beoordeeld worden en al snel doorgaan voor bitch. En niet alleen door mannen, maar ook door vrouwen. Is men het nog steeds niet gewend dat vrouwen ook een eigen mening hebben, en die ook fel kunnen verdedigen? Een man die hetzelfde doet, wordt communicatief vaardig genoemd. Die krijgt dus een positieve beoordeling voor hetzelfde gedrag. Mannelijke bitchen bestaan niet, hoe kan dat?

Er is een tijd geweest dat vrouwen die hun afwijkende meningen en kennis uitdroegen, werden verbrand als heks op de brandstapel. Het ging niet altijd om hocus pocus en kruidenvrouwen in de tijd van de heksenverbranding, daar ging het eigenlijk helemaal nooit om, maar veel meer om vrouwen met een uitzonderlijke kennis en wijsheid die schadelijk bevonden werden omdat ze het gezag van de mannen aan de macht dreigden te ondermijnen. Die opvattingen hebben heel wat wijze vrouwen in die tijd het leven gekost. Het gaf geen pas dat vrouwen fel streden voor hun mening, een vrouw moest vooral onderdanig, zorgend en volgzaam zijn en vooral zwijgzaam! Op enkele uitschieters na, is dat erg lang het lot van de vrouw geweest en tot op heden is men nog steeds niet genoeg gewend aan vrouwen die op de barricades klimmen.

Lang leve de Dolle Mina’s van de jaren 70 van de vorige eeuw die als een zondvloed over de calvinistische moraal van de jaren daarvoor heen stroomden. Maar we zijn er nog lang niet. Natuurlijk zijn we al zover dat vrouwen die wat te zeggen hebben, inmiddels geaccepteerd worden. Maar nog steeds krijgen ze naast die acceptatie ook een bepaald etiketje mee. Gelukkig niet meer generaliserend door iedereen, maar toch vaak genoeg om te constateren dat er nog wel iets moet gebeuren, voor de communicatieve vrouw gewoon communicatief vaardig wordt genoemd, net als bij een man die zijn zegje op een scherpe, directe en to the point manier kan doen.

Het wordt tijd dat de bitch plaats maakt voor de vrouw die geroemd wordt vanwege haar spreekvaardigheid, discussievaardigheid en alertheid. Vrouwen waren natuurlijk altijd al mondig, maar hun mond werd jarenlang gesnoerd, men moet er nog steeds aan wennen, dat het nu ook daadwerkelijk mag!

Auteur: Liberale Media op 11:00. Tags: , , . Volg deze reacties via RSS 2.0

10 reacties for �Communicatief vaardige vrouwen, mag het?�

  1. Communicatief vaardige vrouwen, mag het?

    Mijn antwoord: nou graag.

  2. Mooi dat we in een tijd leven waarin fysieke overmacht niet meer tot onderdrukking kan leiden. Het is nu zaak dat communicatief vaardige vrouwen van zich laten horen.

    Ik schat dat het een kwestie van tijd is totdat ook mannen gewend zullen zijn aan mondige vrouwen. Het zou zo maar eens kunnen dat we een nieuw tijdperk van emancipatie betreden....

    Mooi artikel, Carla!

  3. Patrick Ubags

    De argumenten waarop dit artikel gebaseerd is, men zijn niet heel sterk en te weinig onderbouwd met algemene en objectieve geldigheid. Anachronismen als vrouwenonderdrukking en heksenvervolgingen zijn niet bruikbaar om een persoonlijke interpretatie van het taalgebruik in bepaalde debatten te duiden. Ad hominem argumenten worden ook en misschien wel meer tegen mannen gebruikt. Neem Wilders en er zijn genoeg voorbeelden. Ik heb niet de indruk dat Geert minder 'bitch' is -of een andere kwalificerende equivalente benaming- dan Rita Verdonk in de dagen dat ze nog aanhangers had.
    Ik herken bovenstaand beeld dus niet en vraag me zelfs af of vrouwen niet vaker met een zijden handschoen worden behandeld op fora en in discussies. Ook een vorm van seksisme maar wel een hele andere.

  4. Barbara

    Wat een goed en waar stuk (helaas). Ik heb dezelfde ervaringen, en bevind me steeds op een tweesprong: doorgaan met het op mijn eigen (=overtuigde, soms confronterende en confrontatie uitlokkende, maar wel fatsoenlijke) wijze ventileren van mijn mening, met de inmiddels bekende etikettenplakkerij tot gevolg, óf me weer schikken in de confirmerende en bewust ondergeschikte(re) rol.
    Naast deze zelfverkozen inbinding is het hierbij ook nog eens van belang hoe je 'de man(nen)' behandelt: het meeste succes (= handhaving in de groep of toch hogerop komen) verkrijg je vaak toch door hem te bevestigen in zijn leiderschap en autoriteit. Complimenten geven, vragen stellen en láten beantwoorden, niet teveel tegenspraak, en vooral niet het in twijfel trekken van zijn positie.

    Alsof je iemand omhoog moet tillen, terwijl je zelf in een moeras staat.

    (En ik durf uit ervaringen te stellen dat dit tussen man/vrouw veel meer het geval is dan tussen vrouw/vrouw en man/man....)

    Is het jullie overigens ook opgevallen dat de 2e op de lijst bij iedere partij een vrouw is? Wat zegt dit?

  5. Wel grappig dat je eerst een reactie van een man leest die zich er totaal niet in kan vinden, gevolgd door een reactie van een vrouw die zich er volledig in kan vinden. Misschien een kwestie van nog in de ontkenningsfase zitten.:)

  6. Patrick Ubags

    Veel selectieve verontwaardiging. Femke Halsema en Jolande Sap hebben daar toch minder last van, gelukkig. Wellicht staan ze daarom op 1 en 2. Zij weten dat dit soort angst voor mannelijke afkeuring vooral in je eigen hoofd zit en volstrekt onbelangrijk is voor je eigen functioneren. Niemand verwacht meer inschikkelijkheid van een vrouw en zo wel dan is dat zijn of haar eigen probleem.

  7. Anonymous

    Wat lees ik nou, lieve schat?
    Hebben ze u een bitch genoemd?
    Hoe durven ze?
    U heeft ze toch zeker wel met uw VVD propagandablaadje dat u 'toevallig' in uw tas had flink om de (uiteraard linkse) oren geslagen?
    Uw Rutte wallpaper behang voor de slaapkamer, is dat inmiddels al binnen?

    "Maar indien mannen het niet van je kunnen winnen in een discussie, dan ben je grof. Er wordt nog net niet geschreven dat je een bitch bent, maar je hoort het ze denken."

    Bovenstaande is mezelf nooit overkomen maar grof heb ik u nooit gevonden, de gedachte aan een bitch is zelfs nog nooit in me opgekomen.

    "Maar zien mannen dat ook wel zo? Ik hoor met enige regelmaat mannen vrouwen voor bitch uitmaken als die vrouw gewoon communicatief vaardig is en fel haar mening verdedigt en daarbij geen blad voor de mond neemt. Terwijl er van valsheid helemaal geen sprake is."

    Precies!
    Valsheid is meer aan mij besteed.

    U bent, hoe zal ik dat eens gaan zeggen?
    Kijk, sommige mensen hebben hét, anderen niet.
    U heeft hét!
    Let wel, dat wil niet zeggen dat ik het redeloos hopeloze gedachtegoed van uw stukjes deel, maar u heeft hét wel.
    En dan is mijn motto; 'if you got it, flaunt it'!
    Mocht het bitchy overkomen, dan maar een bitch.

  8. Whahha... jaah.. is weer typisch.. maar et is absoluut een feit...,

    Ik heb nog nooit naar mijn kop gegooit gekregen dat ik een bitch ben... maar als er mannelijke bitchen zouden zijn... zou ik best eens aanvoerder van de lijst kunnen zijn, niet zozeer in vals.. maar er zijn genoeg dingen die onder die noemer vallen... wat bij mij nog wel eens voorkomt ;)

    Geweldig stuk... nu hopen dat het inderdaad nog zo ver gaat komen.. dat het meer geaccepteerd wordt in de maatschappij!

  9. Beste anoniempje, ik heb het heel sterke idee dat ik u ken. Maar dan wel als een van mijn linkse vriendjes (al jaren):) dat denkt: laat haar maar lullen, ze denkt wel idioot, maar ze is toch wel lief, LOL Tja, dat denk ik nu van u ook. U heeft op politiek gebied wel achterlijke ideeën, maar verder kan u voor mij niet stuk.
    En weet je lieve linkse anonieme vriend, dat is heeeeeeel liberaal :) Al vindt u dat een vies woord.:)

  10. Patrick Ubags

    Ik begrijp uit de tweestrijd tussen Carla Wijnmaalen en anoniem, dat er veel ambitie is voor persoonlijke afrekeningen. Anoniem wordt dan wel niet voor 'bitch' versleten door Carla, maar anoniem's politieke ideeën worden door de schrijfster van deze column wel als 'achterlijk' gekwalificeerd zonder dat verder inhoudelijk toe te lichten. Iets van "de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet", proef ik toch wel.
    Jammer dat de niet-ingewijden zo weinig over de inhoud mogen lezen. Het blijft nu een beetje bij de vaststelling dat sommige mensen graag kijven. En daar wil ik aan toe voegen dat schelden en opzettelijk kwetsen voor bepaalde fora en websites de redenen van bestaan vormen. Ik hoop niet dat liberalemedia.nl daar ook bij hoort.

Leave comment

Laatste opinies

Laatste reacties

Auteurs