Politieke voorkeur

Femke, koningin van de (d)Emocratie


Tijdens haar kersttoespraak in 2009 maakte onze Majesteit zich zorgen. Omdat we steeds meer in een virtuele wereld leven, en elkaar minder 'in real life' ontmoeten, zou onze samenleving afstandelijker worden.

Wat blijkt? Het tegendeel! Juist door het "sociale netwerken" is er veel meer interactie tussen mensen.
Mensen die elkaar nog nooit in persoon zijn tegen gekomen, vinden elkaar op het net, omdat ze dezelfde interesses hebben, of omdat ze hun activiteiten willen promoten.

Zo wordt Twitter meer en meer door politici ingeschakeld om in contact met hun kiezers te komen.
Het verwijt dat politici enkel voor de kiezer zichtbaar zijn rond verkiezingstijd, verdwijnt. Immers, via Twitter bereikt een politicus zijn achterban in a split second. En, kan meteen peilen hoe de achterban daarop reageert. Dat is pas (d)Emocratie!

Femke Halsema heeft vanmiddag een echt Twitterspreekuur gehouden.
Ook Alexander Pechtold was zeer actief om zijn achterban te informeren.

Beiden gebruikten Twitter
om een toelichting te geven over het onderhandelingsproces van de afgelopen dagen.

Met name Femke Halsema heeft het er vanmiddag druk mee gehad: bij het schrijven van dit artikel kreeg Femke maar liefst 1,162 tweets, door 571 participanten op haar spreekuur. Ze heeft daar zelf 103 vragen beantwoord.

En daarmee is Femke voor mij de ongekroonde koningin van de (d)Emocratie.

Lang leve de koningin. Hoera, hoera, hoera!

Auteur: Liberale Media op 12:00. Tags: , , , , . Volg deze reacties via RSS 2.0

9 reacties for �Femke, koningin van de (d)Emocratie�

  1. Eens. Beatrix sloeg de plank mis, maar dat was al langer helder. Misschien kan ze zich voortaan beter richten op onderwerpen waar ze meer van af weet dan sociale (!) media.

    Ik vind de manier waarop Halsema en Pechtold twitter gebruiken een verrijking. Hoewel je er misschien maar een relatief kleine groep mee bereikt, is het wel een kanaal dat open staat voor iedereen - ook interactief. Dat is zeer positief.

  2. Dank je wel, Tom.

    En ja, ik ben het met je eens. Sociale Media is een verrijking. En wellicht het antwoord op het dichten van de kloof tussen burger en politiek.

    Positief dus!

  3. Ben het eens met het idee dat twitter een belangrijke functie kan vervullen voor politici, om in contact te treden met de kiezer. Zo'n twitterspreekuur is daarvan een leuk experimenteel voorbeeld, al is het al snel niet meer te volgen door alle berichten die in razend tempo worden afgevuurd. Je moet er als politicus (of als betrokken deelnemer) ook tegen kunnen dat een deel van die berichten flauw, niet ter zake, of ronduit beledigend zijn. Wat overblijft is zeker de moeite waard, alleen al omdat je merkt dat er goed "geluisterd" wordt.

    Meer in het algemeen kunnen sociale netwerken een verlengstuk vormen van sociale interactie. Vaak gaan de oude en nieuwe wereld in elkaar over, zoals twitteraars die elkaar in "real life" opzoeken, of vrienden die ook via twitter contact met elkaar onderhouden.

    Toch heeft Beatrix een punt als ze er ook gevaren in ziet. Sociale netwerken op internet kunnen verslavend zijn en doorslaan naar een soort fastfood, dat behoefte aan contact snel maar kort kan bevredigen. Toch denk ik dat de afstandelijkheid in de huidige samenleving, zoals geconstateerd door Beatrix, niets te maken heeft met deze nieuwe junks. Zij zijn juist wel betrokken bij wat leeft in de samenleving.

  4. Dag Marko,

    Dank voor je reactie. Ik denk dat social communities zoals Hyves meer bedoeld zijn voor de, het woord zegt het al, 'sociale' contacten.

    Maar Twitter, en bijvoorbeeld LinkedIn, zullen zich niet zo snel op 'kopje-koffie-buurvrouw'- afspraken richten maar meer op gedeelde maatschappelijke of zakelijke interesses.
    Daar ligt het onderscheidende vermogen.

    Verder denk ik, dat in deze tijden, waarin mobiliteit en uitwisseling een belangrijke rol spelen, bekenden steeds vaker uit elkaar gaan wonen: als je vroeger geboren werd in Appingedam, dan kreeg je daar een baan en werd je daar uiteindelijk op het kerkhof begraven.
    Dat is nu wel anders...

    Een uitstekende manier dus om toch nog met elkaar in contact te blijven. Ondanks fysieke afstanden en drukte in het huidige maatschappelijke verkeer.

    En, wil je dat verslaving noemen? Ik niet zozeer. 't Is meer een aanpassing aan de huidige tijdsgeest.

    Maar laten we ons focussen op hetgeen ons bindt, geheel in de paarse traditie :-), ja, social media kan een grote invloed zijn op de communicatie tussen burger en politici!

  5. Anonymous

    Ik ben het er helemaal mee eens, face to face is altijd beter om mensen te spreken, maar het voordeel van de nieuwe sociale media is een groter bereik en effectiever

  6. Vond het ook een erg geslaagd experiment. Met als opmerking dat Mo6 nog wel even de 10tweetuur geboden moet ontvangen. Zou voor de inhoudelijke verdieping niet verkeerd zijn. Nu met spanning wachten op het eerste #tweetuur van Weert Gilders. En dat van #Bea natuurlijk.

  7. Dank voor je reactie, Luckqs.

    Brengt me op het idee om alle nieuwe aankomende ministers en staatssecretarissen voor te stellen om wekelijks een twitteruur te houden.

  8. Anonymous

    Wat is een emocratie nou weer?

  9. Anonymous

    lees: e-mocratie (zoals e-mail, e-card en e-rationeel ;-) )

Leave comment

Laatste opinies

Laatste reacties

Auteurs