Politieke voorkeur

Paars gestruikeld over financiën? Welnee, de PvdA is geëlimineerd!

Nu we zwarte dinsdag achter ons gelaten hebben is het eens goed om terug te blikken. Hoe komt het dat paars-plus is mislukt?

Heeft dat te maken met het ontbreken van de wil? Met politiek spel? Of echt met onvermogen? Mijn conclusie is het dat het een combinatie van wil en politiek spel is. Hoog politiek spel van Mark Rutte.

De lijsttrekkers van PvdA en VVD beweren dat de onderhandelingen zijn stuk gelopen op verschil van inzicht hoe er bezuinigd moet worden. Op financiën dus.

Op het eerste gezicht lijkt het mij dat Mark Rutte bewust zijn spel heeft gespeeld. Hij heeft de 'rek' gepeild bij Groen Links en D66. Hoever willen zij met hem meegaan in zijn voorstel om in totaal 18 miljard euro te bezuinigen?
Verder wilde Rutte enkel een beperking van de uitgaven. En geen lastenverzwaringen. Dat houdt in dat beperking van de hypotheekrente en de
invoering van een kilometerheffing voor Rutte onbespreekbaar waren.
De lijsttrekkers van Groen Links en D66 zien nog steeds mogelijkheden; dat zegt genoeg!

Rutte heeft het spel hoog gespeeld. En bewust aangestuurd op het stuklopen van de onderhandelingen. Slimme jongen, die Rutte. Hij sluit de PvdA uit!

Alternatieven?

* PVV - VVD. Ik heb u al eerder gemeld dat dit ons land geen voorspoed zal brengen.

* PvdA - CDA - VVD? Onmogelijk. VVD en PvdA zijn de breukelingen in het Paars-plushuwelijk. Daarnaast, opnieuw CDA en PvdA samen? Dat gaat niet werken!

Eigenlijk tekent zich een veel mooier plaatje af!
Weliswaar een minderheidskabinet, maar het zal gedragen worden door de kiezers; er zijn nl. geen andere mogelijkheden. En het doet recht aan de uitslag van de verkiezingen:
VVD - D66 - Groen Links

Na zwarte dinsdag is het met dit vooruitzicht witte woensdag!

Auteur: Liberale Media op 07:09. Tags: , , , . Volg deze reacties via RSS 2.0

2 reacties for �Paars gestruikeld over financiën? Welnee, de PvdA is geëlimineerd!�

  1. Anonymous

    Iedere deelnemer aan coalitie onderhandelingen speelt natuurlijk zijn eigen politieke spel. Maar Rutte heeft altijd gesteld wat hij wilde. Fors bezuinigen en geen lastenverzwaring o.a. Nu hij hieraan vasthoudt, dus betrouwbaar blijkt in wat hij altijd heeft gesteld, kan hem toch moeilijk verweten worden dat hij een spelletje speelt. Het is duidelijk dat niet GL of D66 hier de doorslag gaven in het mislukken, maar de starheid van de PvdA, die niet bereid is mee te gaan in de basis voorwaarden van de VVD. Vandaar dat GL en D66 stellen dat wat hen betreft er nog ruimte was. Cohen laat nergens blijken nog ruimte te zien. Dus is het duidelijk waar het mislukken vooral te zoeken is. Een middenkabinet zal dan ook niet gaan lukken omdat je dan tegen het zelfde probleem aanloopt, namelijk het niet willen buigen van de PvdA, en het koste wat kost terecht vast willen houden aan de belangrijke punten van de VVD. PvdA en VVD zijn dan m.i. als coalitiepartners ongeschikt gebleken.

    Wat nu? Speculeren is leuk voor de buhne maar daar doe ik niet aan mee. Rustig afwachten welke kant het nu op zal gaan, lijkt mij een beter idee.

  2. Anoniem, dank voor je reactie.

    Mijn opmerking over het 'spel van Rutte' betreft zijn politieke handigheid om de PvdA buitenspel te zetten. Dat is een meesterlijke zet!

    En, ik ben het volledig eens met jouw analyse.

    We wachten weer af, volgens mij op naar paars-blauw. Een mooi vooruitzicht ...!

Leave comment

Laatste opinies

Laatste reacties

Auteurs