Politieke voorkeur

Wilders: spreekbuis van boos Nederland

Veel Nederlanders maken zich zorgen om de omvangrijke immigratie. Zij denken dat dit negatieve effecten heeft op de Nederlandse samenleving.

Ze vrezen voor het behoud van onze Nederlandse traditie en projecteren hun angsten vooral op de meest zichtbare immigranten.

Volgens Wilders is het voortdurend vijf voor twaalf. Een sterk krisisbesef dus.Wilder appelleert, met, helaas succes, aan de negatieve emoties die een paar rotte appelen oproepen en rekent daar een hele gemeenschap op af.

Gevraagd om bewijzen, komt de PVV steeds met incidenten en slogans. Populisten, waar ik de PVV onder schaar, beloven dat als zij, vertegenwoordiger van de schreeuw om verandering van de burger, aan de macht komen, dat alles anders wordt.

Enige kenmerken
van het populisme:
  • verbale provocatie
  • aansprekend politiek theater (heb ik Alexander Pechtold daar niet eerder over gehoord?)
  • fervent anti-intellectualisme
  • organisatie als 'beweging' wat maakt dat de leider geen verantwoording hoeft af te leggen

Ik, als liberaal, zou bijna hopen op een kabinet waarin de PVV een stem krijgt. Immers, zijn kiezers zouden eindelijk bewust worden van het feit dat de idealen van Wilders niet de oplossing brengen waar zij op hopen.

Een duidelijk PS aan dit verhaal: veel stellingen, die ik gewoon écht onderschrijf, zijn ontleend aan het sublieme boek van Maarten van Rossem: "Waarom is de burger boos", ISBN 97 90 468 07057. Een aanrader voor iedereen die in politiek is geïnteresseerd!

Auteur: Liberale Media op 11:00. Tags: , . Volg deze reacties via RSS 2.0

6 reacties for �Wilders: spreekbuis van boos Nederland�

  1. @ Anneke. En dag na de verkiezingen riep ik al dat de schaakmatch tussen Wilders en de rest was begonnen. "kijk niet naar de stukken, overzie het hele spel" zei ik dan. En waar begint de informatie op te lijken? Men let alleen op Wilders, Rutte en Verhagen. En daarmee spelen ze Wilders in de kaart. Hij wil NIET in een regering. Als dat niet lukt dat kan hij roepen dat dat "hun" schuld is. Of, zoals nu, kan hij zeggen dat de PVV heel betrouwbaar is. Maar zodra hij een stok heeft zal hij (populistisch) om zich heen slaan. Daarmee zowel de VVD als het CDA tot kleine onbelangrijke partijen maakt.

    Je zegt dat je bijna hoopt op een Wilders in de regering? Dat is echt het enige dat hij NU nog niet wil. Hij wil eerst nieuwe verkiezingen. Opletten dus.

  2. Zijn we nu echt zo bang voor een regering waar Wilders op een gedoogsteun manier aan meewerkt? Wordt er nu gedacht dat er een Wilders-regering komt, waarin zijn meest extreme gedachtegoed gaat worden uitgevoerd? Ik denk dat dat wel mee zal vallen, de VVD en het CDA gebruiken de PVV om hun standpunten zonder afzwakking van links pappen en nathouden te kunnen uitvoeren. Je kan hooguit balen, als je links bent, dat met deze regering, als hij er al komt, want dat is nog lang niet zeker, echt linkse standpunten niet veel kans zullen krijgen. Dat is voor links denkend Nederland natuurlijk wel slikken, maar voor ieder die zich meer aan de rechterkant bevindt, een zegen.
    Hoe Wilders zich in deze vorm zal profileren is iets dat nog niet zeker is, maar ik heb wel vertrouwen in Rutte als VVD-er dat hij zal beschermen wat beschermd moet worden. Het CDA en de VVD zullen regeren en niet Wilders, die gedoogt namelijk het CDA en de VVD in de punten waar ze tot overeenstemming zijn gekomen.

    En populisme is nu eenmaal geen onderdeel van een regeerakkoord maar van verkiezings- en debatretoriek. Dat kun je trouwens nooit stoppen. Trouwens, populisme heeft de meeste kracht in de oppositie, omdat het dan door helemaal niets en niemand belemmerd wordt. Dus meedoen, al is het maar door gedoogsteun gebaseerd op een akkoord, zal juist een gedeelte van dit populisme kunnen afremmen.

    Daarnaast zit populisme zeker niet alleen bij de PVV. Want de manier van ageren tegen de PVV zou je net zo goed een vorm van populisme kunnen noemen. Door Wilders zaken in de mond te leggen, die hij niet gezegd heeft, wat ook nogal eens gebeurt. Constant wordt de kiezer gevoed met retoriek die ervoor moet zorgen de opinie te bespelen. Het ligt er maar net aan wat meer aanslaat bij het grote publiek.

    Misschien is het de grote kunst om je publiek goed te kennen. En dat is wat Wilders dus inderdaad heel goed beheerst, hij kent zijn publiek, hij weet feilloos tegen wie hij het heeft. Misschien moeten de andere partijen juist wat meer van het zeer doeltreffende effect van populisme profiteren en het ook eens wat beter gaan toepassen, zodat ook zij de niet zo politiek bewuste kiezer bereiken. In plaats van Wilders bestrijden met afkeurende geluiden, kunnen ze beter eens wat meer van hem leren.

  3. Anonymous

    Werkt hier het reactie plaatsen wel?

  4. Anonymous

    Volgens die zienswijze was de hippie-beweging van D66, dus een populistische beweging.

    Provocerend, continu herhalen dat er iemand in zijn knie geschoten moet worden
    Theater, zie boven
    Anti-intellectueel, D66 denkt al jaren niet meer na.
    En D66 is een beweging, die als doel had zichzelf op te heffen.

  5. Een bericht verwijderd omdat het dubbel was:)

  6. Iedereen: bedankt voor de reacties. Ik vind dat we het 'gevaar' Wilders niet moeten onderschatten. Deze man weet inderdaad goed hoe het schaakspelletje gespeeld moet worden.

    En ja, populisme hoeft niet slecht te zijn, is zelfs een bruikbaar politiek instrument, maar dan moet het wel voor de juiste zaken worden aangewend.

Leave comment

Laatste opinies

Laatste reacties

Auteurs