Politieke voorkeur

Shoot the messenger


Internetjournalist Bert Brussen wordt vervolgd wegens bedreiging en haatzaaien vanwege het herplaatsen van een tweet van een ander op zijn blog. De tweet bevatte een regelrechte bedreiging naar Wilders. Brussen plaatste deze op zijn blog met erboven het zinnetje: 'Wilders met de dood bedreigen doe je zeau.' Heel duidelijk voor iedereen was de ironie van zijn zinnetje, en heel duidelijk was de bedoeling van Brussen, namelijk het aantonen wat voor bedreigingen iemand op twitter plaatste.
Degene die de bedreiging daadwerkelijk schreef is echter niet vervolgd, hij heeft aangegeven dat het een grapje was, en hij alleen maar wilde kijken wat voor reacties hij op zo'n bedreiging zou krijgen. Hiermee was de kous voor het OM wat betreft de eigenlijke auteur van de bedreiging af. Geen vervolging voor de oorspronkelijke auteur dus. Dus je kunt rustig de meest vreselijke bedreigingen op twitter gooien, als je daarna maar zegt dat het een grapje was of onderdeel van een dubieus onderzoekje. Geen probleem voor het OM.

Toen Brussen de tweet op zijn blog had geplaatst, kreeg hij het verzoek
van justitie om deze daarvan te verwijderen, omdat het plaatsen van bedreigingen verboden was. Brussen weigerde dit te doen, omdat hij van mening is dat het onder vrije journalistiek viel om zoiets openbaar te maken, vooral omdat het helemaal niet ging om een bedreiging van zijn hand. Dit leverde hem een uitnodiging voor verhoor op, en dat was dus vandaag.

Bijgaand een artikel dat zijn advocaat heeft geplaatst op Media Report, het juridische weblog voor de media. In dit artikel is ook de tweet te zien waar het om gaat, door een ander gedaan is, die dus gewoon vrijuit gaat. Dit is dus duidelijk een geval van 'shoot the messenger'.

Ik ben benieuwd hoe het nu verder gaat en of het daadwerkelijk tot een veroordeling voor bedreiging en haatzaaien komt, voor iemand die een bedreiging en haatzaaitweet openbaar maakte, die hij zelf niet deed. Het zou wat mij betreft het zoveelste falen van het OM betekenen.

Auteur: Liberale Media op 09:00. Tags: , , , . Volg deze reacties via RSS 2.0

1 reacties for �Shoot the messenger�

  1. Het OM is wel vaker de weg kwijt. Deze zaak kan er nog wel even bij. Is goed voor de geloofwaardigheid. Dat is tenslotte ook heel wat waard :-)

Leave comment

Laatste opinies

Laatste reacties

Auteurs