Politieke voorkeur

Koopzondagen een stap in de goede richting

Verheugend nieuws op de site van D66.

Het wetsvoorstel van D66-kamerlid Boris van der Ham om het aantal koopzondagen te verruimen wordt mogelijk nog voor het eind van het jaar door de Tweede Kamer geloodst. De Raad van State toetst wetten op kwaliteit en uitvoerbaarheid en heeft geen opmerkingen over het voorstel, wat maar zelden voorkomt. Hierdoor kan de wet al direct na het zomerreces in de Tweede Kamer worden behandeld. Van der Ham ziet dit als een grote steun in de rug.

Eindelijk, een versoepeling van het koopzondagenbeleid. Nederland is jarenlang gegijzeld door allerhande christelijke en socialistische groeperingen die de duvel en vadertje Stalin in de strijd wierpen de verruiming van het aantal koopzondagen tegen te gaan. Aan deze maatschappelijke afpersing komt nu een einde.
Het wetsvoorstel, dat mede-ondertekend is door Van Gent (GL) wil veranderen dat niet de rijksoverheid bepaalt hoeveel koopzondagen er in een gemeente zijn, maar gemeenten zelf. Zij moeten afwegen of koopzondagen wel in het belang zijn van de lokale middenstand en of de lokale bevolking er op zit te wachten.

In the bible-belt
zal één en ander gesloten blijven, net als in Noord-Oost Groningen. In de rest van Nederland zal het een prettiger toeven worden, hebben ondernemers de vrijheid te bepalen of zij open gaan op zondag en hebben consumenten zelf de keuze of ze willen shoppen op zondag. De volgende logische stap zou zijn winkeliers zelf te laten bepalen wanneer en hoe lang zij open zijn zonder enige restrictie door welke overheid dan ook.

Auteur: Liberale Media op 05:00. Tags: , , . Volg deze reacties via RSS 2.0

4 reacties for �Koopzondagen een stap in de goede richting�

  1. vanaf november aanstaande bedoel ik, niet jl.

  2. In Zoetermeer zijn vanaf november al elke zondag de winkels open, dus daar bepalen de winkeliers vanaf die maand al zelf. Kennelijk is dit een sluiproute, aangezien je bij het aantonen van slechts één toeristische attractie al elke zondag open mag zijn. Of dit alleen voor het Stadshart geldt of voor heel Zoetermeer weet ik niet.

  3. Er zijn meerdere sluiproutes. Dat klopt, maar het is een goede zaak dat er nu meer duidelijkheid komt.

  4. Inderdaad, als echte liberaal ben ik voor de vrijheid voor winkeliers om zelf te bepalen wanneer ze hun winkel open doen en wanneer ze willen sluiten. Het kan best schadelijk zijn voor kleine winkels met een eigenaar, maar dat waren de eerste supermarkten ook, en die zijn tenslotte ook nooit tegengehouden. Tijden veranderen nu eenmaal, en er zijn altijd groepen die daar nadeel van ondervinden en groepen die daar voordeel van hebben. Betutteling en beperking van vrijheid van handelen over eigen zaak en goed is nooit goed.

Leave comment

Laatste opinies

Laatste reacties

Auteurs