Heeft links zo'n moeite met lezen?
Overal hoor je links momenteel roepen dat het vormen van een minderheidskabinet niet tot de opdracht van informateur Lubbers behoorde. Links roept zelfs op tot een spoeddebat hierover. Want, zo stellen zij, de opdracht van de informateur was het onderzoeken van een meerderheidskabinet.
Nu kan ik best lezen, en met hele lange stukken ontgaat je wel eens de essentie. Maar dit was toch niet zo heel moeilijk. De opdracht was helder en duidelijk en kort. Die luidde namelijk:
Het Kabinet der Koningin deelt
mede:
Hare Majesteit de Koningin heeft woensdagavond 21 juli 2010 Minister van Staat en oud minister-president dr. R.F.M. Lubbers ontvangen en hem verzocht om haar op zeer korte termijn te informeren over de mogelijkheden die thans reëel aanwezig zijn voor de vorming van een kabinet dat mag rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal en die daarom inhoudelijk nader onderzocht dienen te worden en daarbij aan te geven op welke wijze deze mogelijkheden kunnen worden beproefd.
Hier is geen woord Grieks bij, en hoe ik ook lees en herlees, het woord meerderheidskabinet kan ik toch echt niet ontdekken. Dus wat is nu eigenlijk het probleem indien er een akkoord wordt bereikt voor het vormen van een minderheidskabinet. Een akkoord door een meerderheid bereikt.
Daarnaast is het ook zo dat de meerderheidskabinetten Paars-plus en de tweede keus van Rutte: het middenkabinet, door Cohen werden geblokkeerd. Het eerste doordat Cohen geen steek toegaf, en zijn water angstvallig buiten de wijn hield, zodat onderhandelingen hierover op niets uitliepen. Het tweede door al van te voren te stellen dat hij hier geen brood in zag, dus hier bleef de wijn al van te voren hermetisch onder de kurk.
Volgens Femke Halsema hebben CDA en VVD de meerderheidskabinetten geblokkeerd. Dat is wel een vreemde uitspraak van iemand die met de linkse neus erbovenop heeft gestaan toen Cohen Paars-plus liet klappen op de financiële invulling, en niet eens wilde beginnen aan het middenkabinet.
Ook het feit dat zowel GroenLinks, D66 en PvdA aan de informateur hebben laten weten dat rechts nu eerst maar eens om de tafel moet, is ineens blijkbaar vergeten. Het resultaat van al deze linkse aansturing op rechts, zijn de huidige onderhandelingen over een minderheidskabinet.
De schrik zit er blijkbaar goed in bij links, ze hebben kennelijk de consequenties van hun handelen niet goed ingeschat, en derhalve de gevolgen niet zien aankomen. Op zich is dit voor politici natuurlijk hoe dan ook al een slechte zaak, want is het inschatten van de consequenties niet een eerste vereiste om een land goed te kunnen besturen? Maar om dan meteen zaken te gaan verdraaien en feiten te gaan maken van zaken die geen feiten zijn, gaat toch wel wat ver.
Kortom een linkse kat in het nauw maakt blijkbaar wel erg rare sprongen.
Auteur: Liberale Media
op 09:00.
Tags:
formatie,
Liberale Media,
politiek
.
Volg deze reacties via RSS 2.0
Zij begrijpt zelf niet dat een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal inhoudt samenwerking met Tweede en EERSTE KAMER. Met deze Eerste Kamer kan Bruin-1 niet vruchtbaar samenwerken, daar moet je inderdaad voor kunnen lezen!
@aldert
Pas toch op met associaties met WOII, NSB (Bruin) etc. Daarmee doe je de inhoudelijke discussies geen recht, en je scheert net zo hard mensen over een kam, zoals Wilders wordt verweten. Wat je zegt ben je dus uiteindelijk zelf...
Reactie van @Pludetoekomst via Twitter:
@LiberaleMedia Vruchtbare samenwerking met de Statengeneraal = met Eerste en Tweede Kamer, dus Minderheidskabinet niet vruchtbaar naar 1steK
Links... rechts... het stinkt allemaal een uur in de wind. Ik dacht niet dat ik een grotere afkeer van het politieke bedrijf kon krijgen dan ik al had, maar de afgelopen week is het tegendeel bewezen.
Reactie van @Tjakkodijk via Twitter:
@CarlaWijn Hulde voor je artikel op @liberalemedia, vooral de een na laatste alinea is zo treffend. Zijn ze wel capabel?
Eerste Kamer is op dit moment irrelevant. Voordat er een kabinet is met de daarbij behorende wetgeving en voordat deze wetgeving wordt getoetst door de Eerste Kamer zijn de Prov.Verk. al achter de rug. Met daarbij een goede kans dat de uitslag niet ver van de huidige verwijderd zal zijn.
Reactie van @ferryvdbroek via Twitter:
@CarlaWijn vanuit 2 voor mij hele belangrijke waarden: vrijheid en verantwoordelijkheid. Boeiende discussie!
Reactie van @NatasjaSteen via Twitter:
@CarlaWijn Mooi en goed geschreven stuk chapeau!
he he, eindelijk iemand die dit heeft nagezocht, Carla aldus. Ik dacht dat het vak journalistiek was...? Wordt blijkbaar niet meer geleerd...
@Aldert op dit moment heeft Paars+ (34 zetels van de 75) ook geen meerderheid in de Eerste Kamer en daar zijn ook reeds onderhandelingen voor geweest. Was je het toen ook niet eens met de opdracht? Daarbij hebben VVD en CDA gezamelijk meer zetels (35 in totaal), waarbij na de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart dit aantal alleen nog kan stijgen. Een vruchtbare samenwerking interpreteer jij dus verkeerd wat dient voor de lange termijn (lees na de Provinciale Statenverkiezingen).
@Gabi En met lange termijn bedoelt u uiteraard volgend jaar maart.
Bovendien is de aanname dat het gezamelijk zetelaantal van CDA en VVD alleen nog kan stijgen behoorlijk discutabel.
Gelukkig zijn er mensen (Gabi) die ook naar de zetelverdeing in 1e Kamer kijken. Inderdaad heeft ook Paars+ geen meerderheid. VVD en CDA nu samen 35 en na PS verkiezingen zal dat misschien wel dalen maar dan komt PVV er wel bij. Lijkt me stug dat er dan geen meerderheid in zowel 1e als 2e Kamer voor kabinet VVD + CDA met gedoogsteun PVV is. Of Paars+ na PS een meerderheid zou krijgen durf ik hier wel te betwijfelen dus een Paars+ heeft dan misschien nu wel meerderheid in 2e Kamer maar na PS nog steeds niet in 1e Kamer.