Politieke voorkeur

Spain is in pain!


Een economisch intermezzo vanuit Malaga.
Spanje is en blijft een geweldig land. Zeker nu Spanje Campione del Mundo is. De sfeer is fantastisch in dit fiere land met een trots volk. Op 90% van de huizen in Malaga wappert een Spaanse vlag. Er is echter ook een keerzijde. Op 40% van de huizen in sommige wijken kan je borden ontwaren met de tekst ‘Se Vende’, Te Koop dus.

Spanje behoort is het rijtje van de PIIGS landen. Net als andere PIIGS-landen moet Spanje flink
saneren om haar huishoudboekje weer op orde te krijgen. De regering zal minimaal 50 miljard Euro bezuinigen. De werkloosheid is gigantisch en schommelt rond de 20%.

Wat is de hoofdoorzaak dat Spanje tot één va de PIIGS landen behoort? Voor de kredietcrisis was juist de vastgoedmarkt de kurk waar de Spaanse economie op dreef. De nieuwbouw en renovatie zorgde voor ongekende welvaart, maar ook voor een vastgoedzeepbel. Met het klappen van de vastgoedzeepbel moest de Spaanse economie het ontgelden. De enorme dalingen in de vastgoedmarkt zijn, zoals u weet, ongekend.

De Spaanse regering had er voor moeten zorgen dat ook andere sectoren zich sterk zouden ontwikkelen. Dat heeft ze verzuimd. Door deze 'laissez faire' houding van de Spaanse overheid is Spanje in haar geheel de dupe.

Welke les kunnen we daaruit leren? Eén bepaalde sector moet nooit té bepalend worden voor een heel land! Het is net als in het bedrijfsleven: je moet nooit te afhankelijk worden van één debiteur.

Marktwerking werkt. Feit. Sturing en innovatief beleid vanuit de overheid blijft echter in meer of mindere mate noodzakelijk.

Auteur: Liberale Media op 05:00. Tags: , . Volg deze reacties via RSS 2.0

0 reacties for �Spain is in pain!�

Leave comment

Laatste opinies

Laatste reacties

Auteurs