Politieke voorkeur

IJsschots op drift

Een bijdrage van Marko Draisma:


Het politieke landschap van vandaag is een ijsschots op drift. We zitten midden in een periode van onzekerheid, met langdurige onderhandelingen, een op-de-valreep-afgebroken-paars-plus, een wonderlijk bilaatje tussen Beatrix en Lubbers, een nieuwe poging over rechts en miljardenbezuinigingen in het vooruitzicht.

Deze periode heeft ook een paar mooie kanten. De politiek lijkt nu
eindelijk weer ergens over te gaan. Tenenkrommend geneuzel over kopvoddentaks maakt plaats voor een verfrissende betrokkenheid bij onze samenleving. Daarbij lijken traditionele verschillen tussen links en rechts te vervagen. De afgelopen decennia was het ondenkbaar dat VVD en Groenlinks serieuze pogingen zouden ondernemen om samen aan een regering te werken. Nu is een sociaal gezicht van een liberale partij niet meer vies, en mag ook een zich links noemende partij de duur en hoogte van uitkeringen weer ter discussie stellen.

Deze tijd vraagt om een pragmatische houding, waarin de problemen van dit moment richtinggevend zijn, en het partijpolitieke geweten soms herzien zal moeten worden. Ik hoop dat dat kan gebeuren in de sfeer die de leiders van VVD, D66, PVDA en GroenLinks de afgelopen weken hebben uitgestraald. Liberaal, progressief, en - ondanks of dankzij de grote uitdagingen - met enthousiasme.

Auteur: Liberale Media op 01:00. Tags: , , . Volg deze reacties via RSS 2.0

0 reacties for �IJsschots op drift�

Leave comment

Laatste opinies

Laatste reacties

Auteurs