Politieke voorkeur

Het lachen zal Wilders vergaan!

Nu is het nog de euforie van het moment. Wilders glundert bij het idee dat er mogelijk toch een rechts kabinet komt. Met de almachtige gedoogsteun van zijn PVV. Is het niet prachtig? Kunnen VVD en CDA straks het vuile werk opknappen, en tussentijds met hangende pootjes bij Wilders aankloppen om advies. Wilders als souffleur, Rutte en Verhagen als zijn marionetten. En die paars-plus kliek heeft het nakijken met z'n linkse hobby's. Ja, Wilders heeft alle reden om zich in de handjes te knijpen.

Wie nader inzoomt ziet echter wat krampachtige trekken in die brede glimlach. Het uitleggen aan de kiezer, dat lukt nog wel. Wilders heeft al genoeg geroepen dat Paars-plus een ramp voor het land zou zijn. Met de gedoogsteunvariant
komt een rechts kabinet in het zadel, en is die ramp afgewend. Kiezer tevreden. Want dat is wat PVV kiezers graag horen: klare taal. Iemand die maar 's zegt waar het op staat. En dat is waar Wilders zich nu zorgen om moet gaan maken.

Want hoe gaat dat er straks uitzien? Een PVV die straks "hear hear" roept bij elk kabinetsplan? Leuk en aardig dat die plannen mede gebaseerd zijn op punten van het PVV-program, maar daar zaten de kiezers niet op te wachten. Die willen hun leider terug, die met een paar goed geplaatste opmerkingen hele bevolkingsgroepen kan schofferen. Gedogen, dat klinkt niet erg Jip-en-Janneke. Waarschijnlijk doet de PVV evengoed wel van zich horen, bijvoorbeeld in een halfslachtige poging oppositie te voeren tegen de oppositie. Maar de glans is er dan inmiddels wel vanaf. En de kiezer, die heeft weer wat om zich aan te ergeren.

Bovenstaande bijdrage heeft zondag gestaan in Ook wat moois. Het is weer actueel geworden, nu Rutte, Verhagen en Wilders in hun verklaring onder meer het volgende melden:

"In zo’n gedoogakkoord zullen in ieder geval de afspraken moeten staan over de invulling van de maatregelen van de bezuinigingen en harde afspraken over immigratie, integratie en asiel, veiligheid en betere ouderenzorg waarbij duidelijk is dat voor de PVV de bereidheid tot het steunen van bezuinigingen gekoppeld is aan de inhoud van de te maken afspraken op het gebied van immigratie, integratie en asiel, veiligheid en ouderenzorg."

Dit betekent dat als zo'n akkoord er komt, er voor de PVV achter de interruptiemicrofoon weinig "klare taal" overblijft. De wind uit de zeilen genomen. En ondertussen maken CDA en VVD als de zichtbare beleidsmakers "goeie sier" met een beleid over rechts.

Auteur: Liberale Media op 04:00. Tags: , , . Volg deze reacties via RSS 2.0

3 reacties for �Het lachen zal Wilders vergaan!�

  1. Dit zou natuurlijk kunnen gelden indien de core business van Wilders het oppositie voeren tegen links is. Maar is oppositie voeren niet net bedoeld om te zorgen dat jouw plannen er beter uitzien dan de plannen van de regering waar je oppositie tegen voert? De rol van de PVV is in de gedoogsteunvariant niet in eerste instantie het oppositievoeren tegen de regering, maar het ondersteunen van de regering voor zover het gezamenlijke afspraken betreft. Dat maakt de rol van Wilders inderdaad wezenlijk anders. Maar, voor zover ik begrepen heb zullen er ook nog genoeg vrije punten zijn waar de PVV nog steeds wezenlijk anders over denkt dan de twee partijen die hij gedoogsteun verleent. Daar kan dus nog steeds de oppositierol voor gelden, de partijen zijn immers ook akkoord gegaan met het accepteren van de meningsverschillen over bepaalde zaken. Hiertegen kan Wilders zich dus nog steeds laten horen. Of dit in een gematigder toon zal zijn, zou je wel verwachten, maar of Wilders zich zal matigen, valt natuurlijk te bezien. Want Wilders is nu eenmaal Wilders en ik verwacht niet dat die nu ineens in een matige persoon zal veranderen.

    Wat de PVV-kiezer betreft, die wilde een strak beleid, vooral op het gebied van immigratie, integratie en veiligheid, indien ze dat nu, door dit kabinet gerealiseerd krijgen, waarom zouden ze daar dan niet blij mee zijn? Dat is toch de opzet van het hele idee? Wat heb je aan een roeptoeter die wel leuk te keer gaat in de Kamer als er geen beleid uit voortvloeit? Dus die PVV-kiezer kan juist meer dan tevreden zijn, omdat wat zij wilden, nu gewoon gerealiseerd kan worden.
    Je kunt je dus afvragen wie nu precies wie zal gijzelen in dit kabinet. We zullen het allemaal gaan beleven, mochten de onderhandelingen uitdraaien op een minderheidskabinet.

  2. Reactie via Twitter van @Pegasus4sun

    @LiberaleMedia Lachen zal winders zeker niet vergaan.Integendeel. Zijn aanhang staat 100% achter hem dat kan de rest niet zeggen. #politiek

  3. Hartelijk dank voor de reacties. Even nog een klein naschrift: de oorspronkelijke titel was "Met ferme gedoogsteun", die is ergens verloren gegaan (wellicht zelf vergeten over te zetten). Het is in column-vorm geschreven, dus niet heel serieus bedoeld.

    Carla, ik kan het grootste deel van jouw genuanceerde antwoord onderschrijven, dank daarvoor. Toch blijft het denk ik wel de vraag of CDA en VVD als zichtbare beleidsmakers straks niet deels met de eer gaan strijken als dat beleid ten uitvoer wordt gebracht. Niet alleen, zoals mijn stuk schertsend suggereert, omdat Wilders straks misschien minder hard tekeer zal gaan, maar ook omdat ik verwacht dat het CDA veel stemmen terug zal winnen, omdat veel CDA-weg-stemmers dat wellicht gedaan hebben om Balkenende uit het zadel te wippen.

Leave comment

Laatste opinies

Laatste reacties

Auteurs