Discrimineren is menselijk
Discrimineren is onmenselijk en onwenselijk. Eén van de gebieden waar er naar hartenlust wordt gediscrimineerd is de werkplek. Bij het aannemen van nieuwe medewerkers wordt er gekeken naar leeftijd, geaardheid, afkomst en religie. Wanneer iemand niet in het bedrijfsprofiel past. Einde oefening, Een sollicitatiekans voor een mens geruïneerd. Want daar praten we tenslotte over, mensen. Mensen met een zekere afkomst, religie, geaardheid of leeftijd die op die criteria meteen worden afgewezen. Een tweede kans krijgen ze niet. Het kan zijn dat zij over alle kwalificaties voor die baan beschikken, de ervaring hebben, of er misschien een natuurlijk talent voor hebben. Zij komen niet aan de beurt door pure discriminatie.
In Duitsland probeert de overheid paal en perk te stellen aan deze vormen van discriminatie door een anoniem sollicitatieformulier te ontwikkelen:
Duitse werkgevers voelen niets voor het regeringsplan om sollicitaties anoniem te maken. Het idee zou moeilijk in praktijk zijn te brengen. De werkgevers vrezen een toename van de bureaucratie.De werkgevers denken een punt te hebben. Overheidsbemoeienis is nooit een goede zaak, maar wanneer de private sector te beroerd is zelf te reguleren en er ampele kansen zijn geweest hét te reguleren, maar niets te doen, dan is er een overheid die dient in te grijpen. Simpel genoeg. Dat blijkt uit de klaagzang
van de Dieter Hundt, voorzitter van de Duitse bond van werkgevers:
Alleen al het aantal gesprekken met sollicitanten zal stijgenMet die uitspraak illustreert herr Hundt genau de noodzaak van de anonieme sollicitatieprocedure. Wanneer men geen discriminerende maatregelen zou aanhouden dan beperk je in eerste instantie het aantal gesprekken in plaats van ze uit te breiden.
Een grote overheid is geen goede zaak, maar soms moet een overheid ingrijpen en reguleren omdat de private sector het zelf niet kan of wil. Wanneer iedereen met dezelfde kwalificaties gelijk is, heeft ook iedereen een kans nodig dat te bewijzen. Herr Hundt gaat aan dat "detail" voorbij.
Auteur: Liberale Media
op 05:00.
Tags:
arbeidsmarkt,
Discriminatie,
Duitsland,
Liberale Media
.
Volg deze reacties via RSS 2.0