Politieke voorkeur

Was die glazen bol nu echt nodig?

Op het moment dat ik dit schrijf, ligt de optie voor een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV serieus op tafel. De fracties wordt gevraagd het groene licht te geven om met diepgaandere onderhandelingen te mogen beginnen.
Zouden de linkse partijen PvdA, GroenLinks en ook D66 toen zij erop aandrongen dat er nu echt eerst met rechts gesproken zou moeten worden er rekening mee gehouden hebben dat er dus ook echt een rechtse regering zou kunnen komen? Of hebben ze gedacht, dit gaat toch nooit gebeuren en dan zijn we eindelijk van die Wilders af en kunnen we verder met het vormen van serieuze coalities waarin we weer een rol kunnen spelen. Indien dat zo is, dan zal de schrik er bij links nu toch wel goed inzitten.

Toch heeft men dan niet zo heel goed opgelet in de loop van deze verkiezingen. Zelfs al voor de verkiezingen heeft Rutte immers al de optie van het Deense model benoemd als een, wat hem betreft, reële mogelijkheid.

Wat heeft Rutte veel over zich heen gekregen toen hij ging praten met de partijen voor een Paars-plus coalitie. Hij was ineens links, hij pleegde kiezersbedrog, men vond het ondenkbaar dat Rutte, na al zijn beloftes, om de tafel ging met GroenLinks. Voor de rechtse liberaal is
dat ook niet goed te begrijpen. Echter, het grootste gedeelte van de achterban, dat een vol vertrouwen had in Rutte en in alles wat hij de kiezer heeft beloofd, kon rustig achterover leunen en wachten tot de Paars-plus coalitie zou worden afgeblazen. Maar het moest wel even doorgesproken, zodat achteraf er geen verwijt kon komen dat Rutte het niet op zijn minst geprobeerd had.

Toen Paars-plus van de baan was, hing een rechtse coalitie weer in de lucht. En dat vonden de linkse partijen maar niks. Dus adviseerden zij de informateur dat ook die rechtse coalitie maar eens goed doorgesproken moest worden, om dan net als Paars-plus uiteindelijk afgeblazen te worden als onwerkbaar. Daarna kon er dan echt worden gekeken wat wel mogelijk was.

Rutte wilde over rechts, hij heeft dit nooit onder stoelen of banken geschoven, maar is daar vanaf het begin open en duidelijk over geweest. Hij sloot niets uit, maar noemde regeren met de PvdA zeer onwaarschijnlijk. Dat zei hij niet zomaar, dat heeft Rutte gemeend.

Nu barst zeer waarschijnlijk de verontwaardiging los, bij de linkse partijen indien een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV ons land toch wel serieus lijkt te gaan regeren. Hebben ze Rutte niet geloofd? Dachten ze dat het enkel verkiezingsretoriek was? Helaas, Rutte heeft gewoon de waarheid gesproken. Hij wilde over rechts, en vond een minderheidscoalitie een optie, de PVV heeft ook van begin af aan gezegd dit niet uit te sluiten en het CDA had slechts een paar voorwaarden die door de PVV zijn ingewilligd.

De echte onderhandelingen moeten nog gaan beginnen, dus zekerheid hebben we nog niet. Maar vanaf het begin af aan lijkt deze vorm van coalitie, bij de coalitiepartners onderling toch op de minste weerstand te stuiten. En dat is wat nodig is voor coalitie vorming, overeenstemming tussen de deelnemende partijen. En die overeenstemming was nu eenmaal veel verder te zoeken bij Paars-plus of andere coalities waar de PvdA aan deel zou gaan nemen.

Auteur: Liberale Media op 09:00. Tags: , , , , . Volg deze reacties via RSS 2.0

0 reacties for �Was die glazen bol nu echt nodig?�

Leave comment

Laatste opinies

Laatste reacties

Auteurs