Politieke voorkeur

Heeft de Euro haar tijd gehad?

Dat de Euro in een diepe crisis verkeert, zal niet als een verrassing komen. Deze politieke munt is nooit tot economische hoogte gestegen zoals beloofd door de Eurofielen in Brussel. Daardoor kan de Euro nu niet bepaald als liberale munt omschreven worden. De zwakke Zuid-Europese economieën worden gefinancierd door het rijke Noorden van de Unie. Natuurlijk is solidariteit leuk, maar
er zijn economische grenzen die zijn bereikt en overschreden. Terwijl er in Nederland een debat wordt gevoerd de AOW grens te verhogen van 65 naar 67 jaar, wordt er in Zuid Europa wat rustiger aangedaan. Prima natuurlijk zolang zij er zelf voor betalen. De Britse econoom Roger Bootle ziet voordelen aan het eindigen van de Eurozone zoals die nu bestaat:


Drie euro’s (neuro, zeuro en D-Mark plus): Frankrijk, België, Nederland en Finland hebben een soortgelijke concurrentiepositie. Dat zou een monetaire

unie kunnen worden. De PIIGS Groep zou een gezamenlijke munt kunnen voeren. Duitsland en Oostenrijk zouden de derde munt voeren. Hierover schrijft Bootle: ”There is every possibility that the eurozone without Germany would perform better since the continuing members would no longer be depressed by Germany’s relentless and growing competitive advantage over them[.]”


Bootle heeft zeker een punt. Een liberalisering van de economische Eurozone zou de redding kunnen betekenen voor de politieke Eurozone.

Auteur: Liberale Media op 05:00. Tags: , , , . Volg deze reacties via RSS 2.0

0 reacties for �Heeft de Euro haar tijd gehad?�

Leave comment

Laatste opinies

Laatste reacties

Auteurs